Keväällä mainitsin ammattiosaamisen näytöstä, jossa piti kutoa kaksi samanlaista pyyheliinaa. Näyttö sijoittui kuitenkin juuri ennen työharjoittelujaksoa, ja vaikka koko luokka palautti tehtävän etuajassa, ei opettajamme kuitenkaan ehtinyt vielä tarkastaa, arvostella ja palauttaa töitämme ennen harjoittelujaksolle lähtöä. Saimme kuitenkin pyyhkeet itsellemme heti kouluun palattuamme. Leivinliinoiksi omani päätyivät, tosin vielä en ole niitä käyttänyt.

Towels

Purppura-pyyhkeet

Koko: 36,5 x 60 cm

Sidos: Palttina

Loimi: Merseroimaton puuvillalanka tex 74 x 2 (n. 95g)

-pituus: 2,2 m

-leveys: 40 cm

-pirta: 70/1

-lankaluku: 284 (sis. 3 vahvistuslankaa per reuna)

Tiheys: 7 l/cm

Kude: Merseroimaton puuvilla tex 74 x 2 (n. 60g)

Puuvillatyömme ekana vuonna oli siis matto, joten näytössä kudoimme ensimmäistä kertaa puuvillaista kangasta. Itse piti löytää oikea syötös ja kudontatapa (avo- vai umpiviriö). Syötös merkitsee siis sitä, kun sukkula heitetään loimen läpi (viriöstä) niin paljonko kudetta jätetään sille matkalle. Avoviriöllä kutomiseksi sanotaan sitä, kun kude isketään vaihtamatta viriötä, eli ei paineta eri polkusta iskiessä kuin sukkulaa heittäessä. Umpiviössä siis vaihdetaan viriö ja sitten isketään.

Aluksi niisin kumpaankin reunaan vain kaksi vahvistuslankaa ja samaan niiteen, mutta kokeiltuani kutomista jonkin matkaa, en ollut reunoihin ollenkaan tyytyväinen. Purin kutomani ja muutin reunoihin kolme vahvistuslankaa omiin niisiinsä. Parempi, muttei vieläkään sitä mitä halusin. Toisen pyyhkeen kohdalla yritin sitten kaikkeni niiden reunojen kanssa ja siinä ne onnistui. Tosin syötös ei sitten enää ollut ihan kohdallaan, mutta sen huomasin vasta kun kangas oli jo otettu pois puista... Ylemmässä kuvassa reunojen ero näkyy selvästi.

Towels

Opettaja oli varannut lankavarastostamme sopivia puuvilla- ja puuvilla-pellavalankoja näyttöä varten eikä värivalikoima ollut kovin laaja. Aikaa kun ei vain ollut lankojen tilaamiseen ja kyseessä oli kuitenkin aika pieni työ.

Towels

Ensimmäinen pyyhe kudottuna

Tarkoitus oli ommella pyyhkeisiin konepäärmeet, mutta koulusta ei sitten löytynytkään sopivan väristä ompelulankaa, niin ompelin ne sitten käsin.

Towels

Valmiina ompelua varten

Towels

Villilanka o~