Toinenkin matto valmistui jo tovi sitten. Siitä piti tulla Mummille matto, mutta taitaakin olla liian iso hänen keittiöön. Äiti mainitsi huolivansa sen :)

Punainen tupa

Malli: Tähtitaivas (Anna Kaisa Mikander); kirjasta Matto juttu
Koko: 81 x 206 cm (ilman hapsuja)
Sidos: Palttina ja kudekuviollinen
Loimi: 15-säikeinen kalalanka tex 30 x 15
-leveys 90 cm
-pituus (kahteen mattoon yht.) 6 m
-tiheys 2 l/cm
-pirta 20
-lankaluku 177+4
Kude: Filonan viininpunainen trikookude ja Esiton valkaisematon moppilanka tex 100 x 12

Matto on siis tehty samaan loimeen kuin aikaisempi ruskea. Siis sama sidos mutta eri poljenta. Tässä matossa useampi palttinakude trikoonastojen välissä, eli nastat vähän harvemmassa.

Ruskean maton jälkeen loimeen lisättiin yksi lanka, jotta reunoista saatiin samanlaiset. Lisäämisen teimme opettajan kanssa siten, että kiersimme loimen kangastukille ja sitten sidoin lisälangan loimitukin varpaan. Minä jarrutin kangastukkia kun opettaja kiersi lointa takaisin loimitukille, jotta se menisi kireälle. Sitten vaan extralanka tiuhdan mukaisesti, niidestä läpi, pirrasta läpi ja alkusolmuun.

Kutoessa oli vaikeuksia kun kangas rupesi kasvamaan keskeltä enemmän kuin reunoista. Opettaja neuvoi korjaamaan ongelman asettelemalla syötöksen välillä siten, että reunoissa hyvin vähän syötettä ja keskellä enemmän. Tämä siksi että isompi syöte uppoaa paremmin loimeen kuin pieni syötös, joka puolestaan kasvattaa kangasta nopeammin. Konsti ei täysin tuntunut toimivan ja minä jo turhauduin kun hommasta ei meinannut tulla yhtään mitään. Kokeilin sitten omin nokkineni ylipäätään vaan syöttää kudetta vähemmän (kuten olin tehnyt ensimmäisessä matossa; nyt taisi olla liikaa yritystä) ja se tepsi! Loppu sujuikin sitten jo paljon helpommin kun ei tarvinnut kokoajan taistella :D

Eipä tuota sähläystä valmiista matosta onneksi huomaa, ja opinpahan taas uutta.

Siellä ne nököttää vierekkäin koulun käytävän seinällä

Seuraavana vuorossa pellavatyö. Itse suunnittelin pöytäliinan; lankaluku hipoo tuhatta... Voi kestää kotvasen tuo niisiminen...

Villilanka o~

P.S. Onko muuten tarvetta suomenkieliselle versiolle Saimaa-sukkien ohjeesta, vai riittääkö pelkkä englanninkielinen?