Tänään sain koululla niisittyä ja pisteltyä pirtaan uuden loimen. Loimi on käytännönväriopin mallitilkkuja varten ja siksi monivärinen. Loimen langoiksi valitsin luonnonvalkoisen Kamenan ja murretun sinisen sekä ruskean ryijyjangan. Lankaluku oli 78 ja loin jokaisella värillä 26 lankaa niin että loimessa on kolme raitaa; valkoinen, sininen ja ruskea.

1968070.jpg

Väriharjoituksia langoilla

1968065.jpg

Tällaisia sävyjä valitsin loimeeni

Tilkuista pitää tehdä kooltaan n. 20 x 20 cm ja ekassa tilkussa tulee käyttää kuteina loimessa käytettyjä lankoja. Loppuihin 3-4 tilkkuun saa käyttää haluamiaan kuteita. Tarkoitus olisi kokeilla erilaisia väriopillisia väriyhdistelmiä (erilaiset harmoniat ja kontrastit) jotta näkee millaisia pintoja niistä syntyy. Tätä harjoitusta voi myös käyttää apuna ensimmäisen oikean työn, eli villatyön, suunnittelussa.

Ensimmäinen työ meillä on siis villatyö; matkahuopa, kaulahuivi tai muu vastaava. Sen toteutus alkaa tuotesuunnittelun osiolla ja huomenna tiedossa onkin pintaideoiden poimimista aikakauslehdistä. Tarkoitus olisi etsiä kaikenlaisia rakennettuja pintoja, kuten seiniä, aitoja, kattoja, katukivetystä jne. Tällaista lähestymistapaa en osannut yhtään odottaa! Vaikuttaa kivalta :)

1968142.jpg

1968154.jpg

Koska ryhmämme on suhteellisen pieni ja vanhemmat oppilaat lähtevät työssäoppimaan, on mahdollista varata käyttöönsä toiset puut koulutyön lisäksi. Osittain tuo seikka mielessäni tarttui lankakaupasta mukaani kerällinen Noron sukkalankaa. Laskelmieni mukaan se riittäisi kuteeksi 4,2 m x 25 cm kokoiseen kaulahuiviin. Pitää vielä tarkistaa opelta...

Alpakkametsän yläosan etukappale edistyy sukkelaan, johtuneeko sitten siitä ettei se sisällä kierrettyjä nurjia silmukoita vai mistä ;)

Villilanka o~