Koulua on nyt takana 8 päivää ja olen oppinut jo vaikka mitä! Heti toisena koulupäivänä saimme opettajalta tehtävän, jonka tarkoituksena on siis perehdyttää meidät tekstiilin suunnitteluun ja valmistukseen. Aikaa tehtävän suorittamiseen on kaksi viikkoa, jonka jälkeen alkaa vaatetuksen suunnittelun ja valmistuksen perehdytys. Sen jälkeen on valittava suuntautumisvaihtoehto, mutta tiedän jo että valitsen tekstiilin. Tekstiilin perehdytystehtävänä on suunnitella ja valmistaa (kutomalla) kattaustekstiilit valitsemaansa kohteeseen. Vaihtoehtoina on 4-6 tablettia, kaksi lyhyttä kaitaliinaa joilla pituutta noin metri tai yksi pitkä, noin 2 metrinen, kaitaliina. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon.

Viime maanantaina sitten laskeskelimme mm. loimen lankaluvun ja pituuden  sekä opin erottamaan perussidokset palttinan, toimikkaan ja pomsin! Materiaaleikseni valitsin rohdinpellavaisen loimen ja hamppukuteen. Tiistaina sain loimen luotua ja iltapäivällä oli vielä värioppia. Kaiken lisäksi iski hillitön nuha ja olo oli hirveä... Keskiviikkona oli vuorossa loimen vetäminen tukille ja siinä meitä auttoivat toisen vuoden opiskelijat. Ensin loimi jaettiin käärinpirtaan ja sitten se kierrettiin tukille. Kerkesin niisiä loimen ja muistaakseni aloittaa pirtaan pistelyn. Perjantaina opin alkusolmujen teon ja sidonnan tekemisen. Pääsin myös aloittamaan kutomista.

1832904.jpg

Tältä näyttää kudontaohjeeni. Alhaalla vasemmalla on niisintäohje, alaoikealla polkusten sidontaohje ja yläoikealla polkusten poljentaohje. Sidokseni on ristitoimikas ja siitä tulee minulle mieleen komilapaset!

Tänään sain kudottua aika paljon, varmaan 40 senttiä. Liinasta pitäisi tulla 210 senttinen. Vielä on siis matkaa!

........

1832935.jpg

Ompeluksista on toistaiseksi valmistunut ainoastaan tämä penali jonka tein pienten saksien, mittanauhan, nuppineulojen yms. kutoessa tarvittavien vehkeiden säilyttämistä varten.

1832937.jpg

Tein penaliin vuoren ja koska en ajatellut asiaa ihan loppuun asti jouduin ompelemaan toisen pään päällikankaan kiinni ulkopuolelta. Lopputulos ei ihan vastaa kuvitelmiani, mutta on ihan jees. Kesken on mm. vaaleanpunainen juhlamekko Modasta, jollaisen ainakin Mewril ja Elli ovat ommelleet. Ompeluinto on totaalisen kateissa, mutta ehkä se parin viikon päästä taas löytyy kun perehdyttämisjakso vaihtuu ;)

.......

Olympianeuleekseni valitsin jo hyvissä ajoin Vilman Södera-sukat, joita varten minulla oli juuri oikeaa lankaakin. Niin minä sitten aloittelin sukkaa avajaisseremonioiden aikana ja tältä se näytti viikonlopun jälkeen:

1832982.jpg

Nyt ensimmäinen sukka on päättelyä vaille valmis! Pohkeen lisäykset tein omasta päästä, tosin vähän samaan tapaan kuin Evening stockingseissa eli en ympäri säärtä vaan "takasauman" molemmin puolin. Huomenna on taas neuletapaaminen, sinne täytyy saada toinen sukka mukaan :)

Villilanka o~