Kirpparilta on taas kotiutunut yhtä ja toista kivaa. Tänään mukaan tarttui Jokanaisen käsityökurssi -kansio, joka on täynnä neule- ja virkkuuohjeita.

Jotkin neuleista pääsivät heti To do -listalleni.

Tää ois kiva vaikka Isoveljestä ja Isoveli Colorista

..........

Upea kirjoslipari jossa muodot kohdallaan

.........

Mutta jonkinmoista hämmennystä aiheutti "Minun liivini". Kuin ilmetty Shalom!

Eikö?

Neulotaan ylhäältä alaspäin yhtenä kappaleena, kaarrokkeen lisäykset ainaoikeinraidoissa, jopa sama määrä kerroksia kaarrokkeessa. Erojakin tosin löytyy. Ensinnäkin tästä löytyy koot aina kokoon 44-46 asti, silmukkamäärät eri, selkään neulotaan lisää pituutta lyhennetyillä kerroksilla, ei vartalonmuotoiluja... Hmm, oma Shalomini muistuttaa suorastaan enemmän tätä kuin varsinaista Shalomia!

Tutkailin Meghan McFarlanen blogia ja hän kertoo keksineensä ohjetta sitä mukaa kun neuloi, mutta mainitsee saaneensa inspiraation designer-neuleista viittaamatta suoraan johonkin tiettyyn neuleeseen. Ainakaan tätä Dolly Bertilssonin neuletta hän ei mainitse...

En tiedä mitä ajatella.

.........

Noh, löytyi sieltä kirpparilta muutakin; ihanat vintage helmet!

Olen koittanut selvittää ovatko helmet täysin feikit vai viljeltyjä. Aitoja ne eivät ainakaan ole ;) . Helmet ovat sopivan painavat, että eivät ihan muovia ole ja nauha on oikein sidottu (helmien välissä solmu ja nauhan päissä helmispiraalia). Helmien muodossa on havaittavissa pieniä eroja, mutta toisaalta helmet vaikuttavat liian samankokoisilta. Osa helmistä on kuluneita, ikään kuin himmentyneitä. Onko niistä vain kalansuomuesanssi kulut pois vai onko hajuvesi tms. tärvellyt pinnan? Miltä kulunut viljelty helmi näyttää? Hmm, toisaalta, väliäkö sillä. Olen täysin tyytyväinen kahden euron ostokseeni! <3

.........

Aikaisemmin bongasin kaksi Tampellan Cook-sarjan pellavatablettia. Aarteita!

Samalla reissulla mukaan tarttui kiva neulekirja. Inger Fredholmin 'Neuleita koko perheelle' vuodelta 1978.

Kirjan parhainta antia on ehdottomasti historiaosuus sekä monet jämälangoista toteutettavat liivit, paidat ja slipoverit.

Kirjassa kerrotaan mm. millaiset olivat neulojan ammattikunnan näytteet, jotka kisällin oli annettava tullakseen mestariksi kuuden vuoden opintojen jälkeen (kisällit ja mestarit olivat luonnollisesti miehiä).

Näytteisiin kuului:

-matto, jonka sivujen pituus oli n. 150-180 cm ja kuvituksena siinä tuli olla kukkia, kasvien lehvistöä, lintuja ja eläimiä luonnollisissa väreissä.

-baretti

-villapusero

-pitkät villasukat, tietyin yksityiskohdin varustettuna

Kirjassa Fredholm (1978, ) kertoo että "Kisälli esitteli ammattikunnalle luonnoksensa, josta kävivät ilmi myös suunnitellut värit, ja vannoi valan siitä, että malli oli hänen omansa. Kun luonnos oli hyväksytty, pyysi kisälli saada tietää, missä työpajassa hänen oli määrä valmistaa työnsä. Osoitetussa työpajassa hän sitten työskenteli kolmentoista viikon ajan neljän näytteensä parissa. Jos ammattikunta hyväksyi ne, hän sai mestarinkirjan ja pääsi ammattikunnan jäseneksi."

Todella mielenkiintoinen osio on myös 'Neulominen eristyneillä saarilla' jossa Fredholm kertoo Shetland-, Fär- ja Aransaarten, Jerseyn, Guernseyn ja Islannin perinteisistä neuleista. Tiesittekö muuten että shetlantilaisilla oli (onko vieläkin?) erityinen neuletekniikka jonka ansiosta pystyi neulomaan n. 200 silmukkaa minuutissa!

Hauskaa talvilomaa kaikille sitä viettäville!

Villilanka o~