Jos vapaasti valittavan opintoviikon aiheena on sormuksen valmistus, niin mitä tekee neulomiseen rakastunut? Hopeisen puikkomittasormuksen tietysti! :D

 

 

Stick a needle in it! -sormus

-925 hopeaa

- leveys 13 mm

- paksuus 1 mm

- koko (halkaisija) 17,5 mm

-mittaa puikot 2 millistä 4½ milliin (ilman neljännesmillin kokoja)

- mattaviimeistely ja pinnassa hienohopeointi tummumisen estämiseksi

 

Kurssi oli siis 'Sormuskurssi aloittelijoille' ja valmistin yhteensä kolme sormusta alusta loppuun asti itse.

Ensimmäisenä päivänä meillä oli vain sahausharjoituksia. Välineinä oli lehtisaha ja messinkilevy. Kokeilimme myös punsselointia.

 

Kurssilla kului paljon sahanteriä...

Ensimmäinen oli perussormus, jollainen kaikkien piti valmistaa. Siihen sai punsseloida esimerkiksi nimensä ja sormuksen leveyden sai valita. Punsselointi on ikään kuin leimaamista. Siinä lyödään vasaralla ja punsselilla (metallinen leimasin) kuvio metalliin. Meillä tosin oli käytössä vain kirjaimet ja numerot. Tekstiksi sormukseeni päätyi Behemian rhapsodyn ensimmäiset sanat: " Is this the real life, is this just fantasy". Kappale merkitsee minulle paljon.

 

Bohemian Rhapsody -sormus

-925 hopeaa

- leveys 12 mm

- paksuus 1 mm

- koko 17,5 mm

- kiilloitettu täysin kiiltäväksi

Tässä kuvassa sormus on juuri viimeistelty

Toinen sormus oli se varsinainen päätyö, jonka jokainen sai suunnitella itse. Minulla se oli tuo Stick a needle in it! -sormus.

Sormuksen valmistus aloitetaan sahaamalla oikean kokoinen pala hopeaa. Koko riippuu tietenkin sen sormen paksuudesta johon sormus tehdään ja myös materiaalin paksuudesta. Sahaamisen jälkeen palaa hehkutetaan eli päästetään kuumentamalla sitä kaasuliekillä. Tämän jälkeen se jäähdytetään. Päästettyä ja jäähdytettyä hopeaa voi muokata (punsseloida, vasaroida, taivuttaa), mutta vain tietyn verran, sillä jokainen isku tekee siitä aina hiukan jäykemmän. Kun materiaaliin on taas kertynyt sisäisiä jännitteitä niin paljon ettei se enää kunnolla muokaannu, se voidaan hehkuttaa uudelleen.

Jos ainoa muokkaus on palasen valmistelu sauman juottamista varten, viilataan sen päät puhtaiksi hehkutuksen jälkeen. Palanen taivutetaan juotosta varten kolmion malliseksi sormuspihtejä apuna käyttäen. Ensin molemmista reunoista 90 asteen kulmassa ylöspäin ja sitten keskeltä niin paljon että reunat kohtaavat. Reunojen on tärkeää olla suorat joka suhteessa, jottei niiden väliin jää rakoa.

Sauma juotetaan sivelemällä siihen juotosnestettä ja kuumentamalla sormusta sitten niin että juotosneste lasittuu. Tämän jälkeen sormuksen reunan alle laitetaan pieni pala putsattua juotetta ja taas hehkutetaan. Kuuma sormus imaisee sulan juotteen saumaan kuin itsestään! Sitten taas jäähdytetään ja "keitetään" rikkihappovedessä, jotta juotosneste syöpyy pois.

Keittämisen jälkeen pinta harjataan messinkiharjalla ja sitten viilataan mahdolliset ylimääräiset juotteet pois saumasta.

Seuraavaksi sormus pyöristetään nuijimalla sitä muovivasaralla sormusraudan (sormuspinna) päällä.

Viimeinen, mutta työläin, vaihe on sormuksen hiominen joka tehdään käsin. Ensin se viilataan, sitten filssataan aina vaan hienommalla paperilla ja viimeiseksi kiillotetaan. Kiillottamisessa käytetään koneeseen kiinnitettävää laikkaa ja vahaa. Lopuksi sormuksesta pestään rasva ja vaha pois. Kas noin käy sormuksen teko! Suosittelen lämpimästi kaikille!

Koska aikaa oli, tein sormuksen Miehellekin.

 

Se yksi ja ainoa -sormus

-925 hopeaa

- leveys 10 mm

- paksuus 1 mm

- koko 21 mm

- kuviointi tehty valssaamalla

- pinnassa hienohopeointi tummumisen estämiseksi

Hienohopeointi tehtiin elektrolyysin avulla uittamalla sormuksia kaliumsyanidissa.

Sormusten tekeminen oli hurjan hauskaa ja jos kurssi järjestetään ensi vuonna uudestaan (kenties Sormuskurssi edistyneille ;) ) menen ehdottomasti uudestaan!

Villilanka o~