Ensimmäinen mattoni on nyt valmis!



Perunamaa

Malli: Keväthanki; kirjasta Matto juttu
Koko: 80 x 214 cm
Sidos: Palttina ja kudekuviollinen
Loimi: 15-säikeinen kalalanka tex 30 x 15
-leveys 90 cm
-pituus (kahteen mattoon yht.) 6 m
-tiheys 2 l/cm
-pirta 20
-lankaluku 176+4
Kude: Filonan ruskea trikookude ja Esiton valkaisematon moppilanka tex 100 x 12
-menekki: trikookude 2099 g ja moppilanka 394,5 g





Kutominen sujui hyvin, mutta pari mutkaa matkassa oli. Kesken kutomisen tajuntaani iski että maton reunathan ovat erilaiset. Vaikka olin reunoja jo tovin tuijotellut ei se heti sattunut silmään, vaan vasta kun oli liian myöhäistä tehdä asialle mitään. Toisessa reunassa reunimmainen loimilanka oli nousussa ja toisessa laskussa, joten kuteet (trikoo ja moppilanka) menevät toistensa yli eri perin. En ollut tajunnut asiaa myöskään sen vuoksi että loimi oli ihan ohjeen mukainen; mitä nyt muutama lanka piti lisätä, jotta kutistumisvara kasvoi seitsemästä sentistä kymmeneen, mutta mallikerta kuitenkin otettiin siinä vaiheessa huomioon. Myöskin ohjeessa opastetaan jättämään sukkulat vuorotellen eri perin. Oppia ikä kaikki; kakkosmattoon lisättiin sitten yksi loimilanka ja nyt molemmista reunoista tulee samanlaiset.



Yllä: väärin
Alla:oikein



Mattoa voi käyttää molemmin puolin, vaikkakin tuo trikoonastallinen puoli on mielestäni kauniimpi. Toiselta puolen matto näyttää vaaleammalta.





Kuvassa matto ennen päärmeiden ompelua

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen mattoon. Koulun Avoimet ovet -päivän jälkeen matto pääsee makuuhuoneemme lattialle, jonne sen värimaailman suunnittelinkin.



Kakkosmatto menee Mummille. Siinä on eri poljenta, joten mattoon muodostuu pieniä tähtiä.



Villilanka o~